Wij hebben meneer Strauss geïnterviewd over de uitwisseling van de 2e klas naar Duitsland.
Meneer Strauss is opgegroeid in Duitsland met zijn familie en vrienden. Ook heeft hij een studie in Duitsland gedaan. Hij heeft in Nederland ook een studie gedaan, nu werkt hij bij ons op school. Hij vindt dat er een aantal verschillen zijn tussen Nederland en Duitsland.
In Nederland vindt hij de losse omgangsvormen met elkaar goed en fijn. Maar de huurprijzen hier zijn verschrikkelijk. Hij heeft er zelf geen last van, want hij woont in Duitsland.
De uitwisseling is tot stand gekomen omdat meneer Strauss zelf uit Duitsland komt en het vak Duits geeft. Hij heeft op Google gekeken naar een school in Duitsland, dat Nederlands als examenvak geeft. Vervolgens heeft hij zelf contact met het Gymnasium Rhauderfehn opgenomen.
Meneer Strauss is op die school geweest. Er zijn een paar dingen die hem opvielen. Zo is het een hele rustige school, ligt het op het platteland, er is vriendelijk personeel en de leerlingen zijn een stuk terughoudender dan hier.
Hij zou wel les willen geven op het Gymnasium Rhauderfehn, ook wel in het Nederlands, maar daar zou hij eerst een studie voor moeten doen in Duitsland.
Wat hem opvalt op onze school, is dat het goed georganiseerd is, er goede examenuitslagen zijn en hij vindt dat dit een doelgerichte school is.
Als de uitwisseling leuk is en werkt, dan gaat hij kijken of er misschien nog andere scholen zijn waarmee we een uitwisseling kunnen doen.
Hij verwacht dat de leerlingen gaan leren hoe het is om Duits te zijn. Dat houdt in: de cultuur en taal leren, maar ook hoe het dagelijks leven is.