Wat is een spotprent?

Een spotprent is een tekening of afbeelding, waarin je je mening duidelijk maakt over actuele onderwerpen. Het is belangrijk dat iedereen het zou kunnen begrijpen. Spotprenten kunnen iets negatiefs naar voren brengen maar ook iets positiefs. Vaak worden spotprenten op een humoristische manier getekend, maar ook soms droevig of iets serieus.

Inktspot

Inktspot is een jaarlijkse tentoonstelling, met de honderd beste, humoristische en rakende prenten van het afgelopen jaar. Deze spotprenten gaan vaak over politiek en actuele nieuwsberichten. Een paar voorbeelden daarvan zijn, de aanslagen, Trump en de Brexit. Elk jaar wordt door de stichting Pers&Prent de beste spotprent bekroond met de Inktspotprijs.

De excursie

Bij KUBV is de opdracht gegeven om zelf een spotprent te maken. Tijdens de expositie waren honderd spotprenten te zien, die gemaakt zijn door allemaal bekende cartoonisten en tekenaars, met elke spotprent zijn eigen boodschap. We mochten daar rondkijken en vragen stellen over de spotprenten die daar hingen. Ook konden we praten en discussiëren over wat wij zagen in een spotprent. Na de rondleiding konden we zelf aan de slag en werden er tips gegeven over hoe je je spotprent kon verbeteren.

Cas Polderdijk, het Politiek Tekentalent Twente 2018!

Ruim 30 leerlingen uit 2G1 en 2A2 deden de afgelopen weken mee aan de wedstrijd “Politiek Tekentalent Twente 2018”, uitgeroepen in het kader van de jaarlijkse expositie Inktspot bij Concordia. Een aantal leerlingen van locatie Bruggertstraat haalde het tot de laatste jury-rondes, maar de tekening van Cas Polderdijk (2G1) werd uiteindelijk uitgeroepen tot de fraaiste. De jury waardeerde vooral de duidelijkheid van de tekening, in zowel het verhaal als de tekening op zichzelf, met daarbij een fijne dosis humor.

Gefeliciteerd Cas!

 

Door: Guus van Beers

Even apeldoorn bellen