Op vrijdag 13 april 2018 hebben de leerlingen van de tweede klas Technasium  van het Bonhoeffer College Bruggertstraat een presentatiemarkt gehouden. Dit was de afronding van het project: ‘Herinrichting van het stationsplein’. Deze opdracht ging over het stationsplein van Enschede waarbij verschillende problemen zijn geconstateerd. Het plein is erg gevaarlijk door verschillende verkeersstromen die elkaar kruisen, maar het wordt ook als lelijk beschouwd. Het is ook onduidelijk voor toeristen waar hartje Enschede nou precies is. Deze toeristen gebruiken Google Maps, maar deze leidt de mensen niet via de winkelstraat. Op deze presentatiemarkt werden de uiteindelijke ideeën getoond van en door de leerlingen.

Genodigden presentatiemarkt

Voor deze presentatiemarkt werden diverse partijen uitgenodigd. Zo waren de ouders van de leerlingen aanwezig, de voorzitter Centrale Directie van het Bonhoeffer College (Jan van Schilt), de wethouder (Eelco Eerenberg) en de landschapsarchitect (Marina Eenschoten).

3

Mening genodigden

De opdracht is bij de Gemeente Enschede begonnen door middel van een bezoek aan het Stadskantoor. De leerlingen hebben hier erg lang aan gewerkt. De leerlingen zijn dan ook erg trots op het eindresultaat, zo vertelt Sophia Su ons: ‘Ik heb erg hard aan het idee gewerkt en vind het dan ook erg mooi geworden.’ Toen wij vroegen waar ze het meest trots op was, vertelde ze ons dat het de panda was. Ook Kevin Mul vond het een leuke opdracht , vooral omdat het een praktische opdracht was. Hij was erg trots op het geheel. Levine Visscher wist ons te vertellen dat het een leuk project was, maar ze vond het vooronderzoek erg lang duren waardoor er weinig te tijd was om te ontwerpen. Zij vindt het erg leuk dat hun ontwerp een eyecatcher heeft en het plein erg groen en met veel kleur wordt.

Ook hebben we om de mening van de wethouder gevraagd. Deze vertelde ons: ‘Ik vind het plein van nu erg lelijk. Het plein is de eerste indruk wat treinreizigers van Enschede krijgen.’ Maar toen wij vroegen naar de ideeën vertelde hij ons: ‘Ik vind niet een idee het beste. Ik zou graag de elementen willen combineren.‘ Zo viel hem op dat er veel  groen werd gebruikt. Maar hij vond de ideeën ook heel creatief.’

Ook vroegen we naar de mening van een ouder: Freek van Oenen. Hij vindt het een erg goed project. Hij vond het dan ook erg goed wat de leerlingen hebben gedaan. Hij hoopt dan ook dat deze ideeën worden gebruikt.

Jan van Schilt heeft ook zijn mening gegeven. Hij vertelde ons dat hij de ideeën erg creatief en inspirerend. Hij vond ook dat erg goed rekening gehouden werd met de verschillende aspecten. Hij is dan ook erg trots op de leerlingen.2

Later die middag werden van 3 groepjes van de tweedeklassers een interview afgenomen op het stationsplein door RTV oost. Een van de interviewers was een oud-leerling van onze school die zelf ook Technasium heeft gedaan. De leerlingen zijn op verschillende plekken op het stationsplein geïnterviewd. Vervolgens werd meneer Van de Berg geïnterviewd.4

RTV Oost was geïnteresseerd in dit onderwerp, omdat het bijzonder is dat leerlingen iets ontwerpen voor hun eigen stad. Het interview werd niet gehouden op school, maar op het Stationsplein. Dit omdat mensen zich dan beter kunnen inleven in het project. Het nieuws werd uitgezonden op vrijdag 13 april. De gemeente was erg blij met de ideeën en wil deze ook graag gebruiken.

57