Technasium klassen 5 havo en 6 vwo zijn afgelopen schooljaar bezig geweest met een erg groot project; de meesterproef. De meesterproef is het laatste project van technasium en je bent er drie kwartielen mee bezig, want in het laatste kwartiel ben je bezig met je examens. Normaal ben je bij technasium elk kwartiel met een ander project bezig, behalve dus in je laatste jaar. Bij de meesterproefen ga je zelf met je groep naar een bedrijf toe met jullie zelfbedachte probleem, daar wordt het probleem goed of-afgekeurd of er worden nog tips gegeven. Je mag hierbij zelf kiezen welke kant je op gaat, zoals de medische of technische problemen. Vaak kiezen leerlingen een kant waar ze later ook wat mee willen doen. Ze maken ook zelf een plan van eisen (dat houdt in dat ze redelijk vroeg in het project gaan bedenken wat er op het einde in het idee minimaal moet komen). De presentaties zijn altijd voor de examens aan het einde van kwartiel 3/begin kwartiel 4.

Tijdens de presentaties van de meesterproef komen de opdrachtgevers van elk groepje de presentatie bekijken, ook komen de families van de leerlingen. Dat gebeurt meestal op school. Het is geen wedstrijd, ze proberen er en goede afsluiting van het technasium van te maken.

Er zijn wel wedstrijden van de meesterproef. Daar heeft een aantal weken geleden een groepje aan meegedaan en ook gewonnen. Ze hadden een product ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met het bewegen van hun gewrichten. Het is een soort gips wat je om je arm doet met veren erin. Elke keer als je je hand weer een stukje meer buigt kom je in een nieuw level met een nieuw liedje en nieuwe kleuren, ze hebben hem ook zelf gebouwd. Dit was de klas 6 vwo.

 

Wat is het Technasium

Het technasium is een vorm van projectonderwijs. Elk kwartiel wordt er een probleem voorgelegd door een opdrachtgever die de opdracht zelf heeft bedacht en er veel vanaf weet. Ze hebben dan ongeveer acht weken de tijd om dat probleem op te lossen. Elk kwartiel krijg je twee cijfers, een proces-en een productcijfer. In de laatste twee jaren ben je langer bezig met een opdracht, dan ben je meerdere kwartielen bezig met een opdracht zodat je jullie idee/ontwerp dan verder en meer kan ontwikkelen. Binnen het technasiumonderwijs ontwikkelen leerlingen o.a. vaardigheden die binnen de bètatechniek worden gehanteerd, zoals creativiteit, ondernemendheid, samenwerken, communicatie, plannen, organiseren en proces- en kennisgericht werken. Er wordt binnen het Technasium bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een 3D-printer en een carvey (dat is een apparaat wat uit een blok hout een vorm kan creëren).

 

 

Geïnterviewd: Meneer Roetenberg, Meneer Berendsen

Interviewers: Marlies Gort, Levine Visscher.