Muziekquiz meneer Ak

 

We hebben meneer Ak (docent levensbeschouwing havo) geïnterviewd over muziek. Deze toets bestond uit praktijk- en theorievragen. Voor deze toets had hij een 3,9 volgens de havo-normering van 70%. Zelf gaf hij aan dat als de tekst over Marco Borsato zou gaan hij minimaal een 9 zou hebben.

Eerst kreeg hij een praktijk gedeelte bestaande uit drie onderdelen:

Songtekst: Hij krijgt een stukje van een songtekst voorgelezen en hij moet raden wat de titel is. Als hij de artiest goed heeft krijgt hij een bonuspunt.

Karaoke: Hij krijgt een stukje van een karaoke te horen en hij moet raden welk liedje het is. Als hij de artiest goed heeft, krijgt hij een bonuspunt.

Meezingen: We laten een stuk muziek horen, halverwege een zin stopt de muziek en hij moet de zin afmaken.

Daarna kreeg hij nog 5 theorievragen te horen die hij moest beantwoorden.

 

Songtekst

Als eerste kreeg hij de songtekst van het liedje Bohemian Rhapsody van Queen te horen:

Is this the real life?

Is this just fantasy?

Caught in a landslide

No escape from reality

Open your eyes

Look up to the skies and see

I’m just a poor boy, I need no sympathy

Because I’m easy come, easy go

A little high, little low

Anyway the wind blows, doesn’t really matter to me, to me

 

Het liedje kwam hem bekend voor, maar hij kon het niet raden. Hiervoor kreeg hij dus nul punten.

Het volgende liedje waar hij de songtekst van te horen kreeg was Crazy van Lost Frequencies:

They can call me whatever they wantCall me crazyYou can call me whatever you wantBut that won’t change meI just don’t care what the world saysI’m gonna make itThey can call me whatever they wantSo what if I am crazy De titel gokte hij goed, hij raadde hem op basis van de songtekst. De artiest kon hij niet uit de songtekst aflezen. De bonuspunt liet hij zich alweer ontschieten, maar hij kreeg wel gewoon de punt voor de titel.

 

Karaoke

Eerst kreeg hij bij het onderdeel ‘karaoke’ het liedje ‘Havanna’ van Camila Cabello te horen.

De titel wist hij direct. Die punt had hij makkelijk  binnen gehengeld. De artiest kostte hem meer moeite. Het enige wat hij over haar kon opbrengen was dat ze een irritante naam had.

Als tweede kreeg hij het liedje ´I Have Nothing´ te horen van Whitney Houston.

Hij kende het liedje niet en de artiest bleef hem dus ook bespaard. Nul punten verdient hij bij deze vraag.

 

Meezingen

Het eerste liedje dat we hem lieten horen was het liedje Royals van Lorde.

I’ve never seen a diamond in the fleshI cut my teeth on wedding rings in the moviesAnd I’m not proud of my addressIn the torn up town, no post code envy But every song’s like:Gold teethGrey GooseTripping in the bathroomBloodstainsBall gownsTrashing the hotel room We don’t care, we’re driving Cadillacs in our dreams 

Het dikgedrukte stukje moest hij ‘afzingen’, maar hoewel hij het liedje goed kende, kwam de tekst niet in hem op. Ook deze keer nul punten.

Talkin’ in my sleep at nightMakin’ myself crazy(Out of my mind, out of my mind)Wrote it down and read it outHopin’ it would save me(Too many times, too many times)My love, he makes me feel like nobody elseNobody elseBut my love, he doesn’t love me, so I tell myselfI tell myself One, don’t pick up the phoneYou know he’s only calling ‘cause he’s drunk and alone Ook hier moest hij het dikgedrukte stukje afzingen. Op die zin na kon hij het hele refrein afzingen, maar aangezien de gevraagde zin hem niet gelukt was, kreeg hij ook voor deze vraag wederom geen punten.

 

 

Theorievragen

Als eerste kreeg hij de vraag: ‘In welke plaats woont Jan Smit?’

Hij gokte op Hilversum wat natuurlijk niet goed is, het goede antwoord is Volendam de plek waar wel meer zangers en zangeressen vandaan komen.

Als tweede kreeg hij te horen: ‘Hoe komt K3 aan hun naam?’ Op deze vraag had hij het antwoord goed. ‘Dit komt omdat K3 bestaat uit 3 meisjes waarvan de naam begint met een K.’ Hij zou bonuspunten krijgen voor elke naam van de oude K3 die hij goed had. Hij dacht dat Katrien, Karin en Katly de stichters van K3 waren. Alleen Karin was van dit drietal goed, dus kreeg hij nog 1 bonuspunt erbij.

De volgende vraag was: hoe noem je het plastic driehoekje waarmee je gitaar speelt? Hierop wist meneer Ak het antwoord niet, al moest hij die zelf nog wel voor zijn gitaar halen. Het goede antwoord is plectrum.

Waarvan is DJ de afkorting? Hierop had hij het antwoord wel goed, het betekent namelijk Disc Jockey.

Hoe noem je iemand die dansstukken bedenkt? Op de laatste vraag wist meneer Ak het goede antwoord te geven: een choreograaf.