Junior stadsdichters

Sinds dit jaar heeft onze school twee (oud) junior stadsdichters: Sarah Vegter en Githe Seegers. Wij als redactie willen graag van de gelegenheid gebruik maken om beide stadsdichters een aantal vragen te stellen. Want wat houdt het nou eigenlijk in om Junior Stadsdichter te zijn?

Elk jaar wordt er door verschillende schrijvers in Enschede een junior stadsdichter gekozen. Dit jaar ging deze eer naar Githe. Voorafgaand aan de finale in de centrale bibliotheek worden er voorrondes gehouden. Wanneer je tot junior stadsdichter bekroond wordt, moet je minstens zes gedichten schrijven. Deze gedichten moeten gaan over de stad Enschede of over wat kinderen belangrijk in de stad vinden.

Ook wordt je als junior stadsdichter op verschillende speciale gelegenheden uitgenodigd. Toen we Githe vroegen wat ze de mooiste gelegenheid vond, vertelde ze dat ze het erg mooi vond om een gedicht voor te dragen op dodenherdenking. Deze herdenking wordt altijd georganiseerd in het Volkspark, waar onder andere de burgermeester spreekt. Dit vond ze zo mooi, omdat het geen alledaagse aangelegenheid is en het een zware lading heeft.

Ook mochten we de junior stadsdichter van twee jaar geleden, Sarah Vegter, een aantal vragen stellen. Op de vraag: “wat is er zo leuk aan junior stadsdichter zijn?” vertelde ze ons dat ze het zo leuk vond, omdat ze op gelegenheden kwam waar ze anders nooit heen ging. Dat is ook de reden dat Sarah ervoor heeft gekozen dat ze nog steeds actief wil zijn. Zo heeft ze haar eigen dichtbundel en maakt ze no regelmatig gedichten voor andere dichtbundels of speciale gelegenheden, zoals de poëzieweek.

Beide dames zijn natuurlijk erg trots op hun gedichten, maar op welk gedicht zijn ze het meest trots? Githe vertelde ons dat ze niet kon kiezen tussen het gedicht waarmee ze gewonnen heeft en het gedicht dat ze voor een overleden klasgenoot heeft geschreven. Ook Sarah kon deze vraag niet beantwoorden, omdat haar gedichten allemaal zo verschillend zijn. En ze allemaal iets bijzonders in zich hebben.

 

 

Gedichten van Githe

Elena

We hebben lang bij elkaar in de klas gezeten
maar niet veel met elkaar gespeeld
toch zal ik nooit vergeten
hoe we onze liefde voor dieren hebben gedeeld.

Gingen we naar het park met de klas
zaten we samen in de sloot kikkers te vangen,
zochten in elke waterplas
naar muggen, korte en lange.

En zagen we ergens een hond,
dan knuffelden we die samen van kop tot kont,
Elena ik hoop dat je rust en geluk vindt
in mijn herinnering leef je voort als echte dierenvrind.

 

Computer

Het zuigt, het zabbert en het slobbert,
het zuigt het leven uit je lijf.
Het steelt je het licht uit je ogen,
laat je kermen als een oud wijf.
Ik wil je slaan, kapot maken, vernielen,
maar zelfs dan…..win jij.

 

Gedichten van Sarah

Huiswerk

huiswerk
hoe verzinnen ze het
huiswerk
zo irritant lang saai en vervelend
huiswerk
dit hebben we toch allemaal al gedaan
allemaal al in de les geleerd
dat gekke belachelijke huiswerk
​ik wil ravotten met anderen
rennen door het bos
maar nee hoor
dat stomme domme huiswerk
ik wou dat het niet bestond

 

Echt zo leuk ?

Het wil maar niet lukken
om over humor te schrijven.
Een prank, een grap, een grol
zijn woorden die naar boven drijven.

Rijg ze maar eens aaneen
tot een vers of een gedicht.
Verzin maar eens een verhaal
waar iedereen dubbel om ligt!

Het wil maar niet lukken
om over humor te schrijven
Blijdschap, lachen, fun
komen naar boven drijven.

Ik lach me rot.
Lig in een deuk.
Ik plas in mijn broek.

Was het maar echt zo leuk.

 

 

 

Voor meer gedichten van voorgaande junior stadsdichters kan men op de site http://www.stadsdichterenschede.nl/junior-stadsdichter/ kijken.

Wil jij nou ook een gedicht schrijven en een prijs winnen, ga dan naar prijsvragen en doe mee!