Als er over je gepraat wordt.

Elk jaar hetzelfde. Als er weer over je gepraat wordt. Ben jij zenuwachtig of maakt het je niks uit? Of weet je überhaupt wat het inhoud, je leest het hier onder. Wij zijn bij meneer De Vries, leerlingcoördinator klas 1, geweest om daar meer informatie over te krijgen.

Het nut van de leerlingenbesprekingen

In de leerlingenbesprekingen  wordt er over leerlingen gepraat als je gedrag wat minder is of als je cijfers niet zijn wat het zou moeten zijn. Maar er wordt ook over je gepraat als het goed gaat. Bijvoorbeeld als je meer uitdaging nodig hebt of als het je te makkelijk af gaat. Daar zijn de leerlingenbesprekingen voor. Om er nog meer over te weten hebben we meneer De Vries geïnterviewd.

Het interview

Wat er altijd wordt gevraagd is of alle docenten in ons systeem wat opmerkingen willen plaatsen. Denk aan gedrag, cijfers en werkhouding. Die dingen zijn belangrijk voor de leerlingenbesprekingen. Dat gebeurt voor aanvang van de leerlingenbesprekingen. Ook vragen ze naar een advies. Als iemand zijn huiswerk nooit maakt, kunnen ze daar een plan voor maken.

De mentor en de coördinator wordt gevraagd om de notities te lezen. Als er bij een leerling veel opmerkingen staan, kan het zo zijn dat die leerling besproken gaat worden. Het kan zijn dat de leerling wordt geïnformeerd of dat ze vragen om de ouders uit te nodigen. Er wordt dan een plan gemaakt waar alle docenten zich aan gaan houden.

De mentor leidt de bespreking. Ook vraagt hij of zij om informatie, zodat die leerling geholpen kan worden. De teamleider zorgt er voor in het gesprek dat er orde is. De coördinator houdt de dossiers bij. In plaats van alleen naar de cijfers te kijken wordt er ook gekeken naar de Cito.

Als er wat negatiefs uit de bespreking komt, denk aan een slechte werkhouding en niet de verwachte cijfers, dan is er vooraf al het nodige gebeurd. Een leerlingplan is dan al geschreven. Daarna wordt er na 2 of 3 maanden gekeken of het nut heeft gehad. Wanneer de docenten tips hebben, worden die toegevoegd.

Alleen de leerlingen die het meest opvallen worden besproken, dus je hoeft niet bang te zijn dat jij ook bent besproken. Als je wordt besproken, denken veel leerlingen dat het negatief is, maar dat is het soms niet. Als je meer uitdaging nodig hebt bijvoorbeeld. Als het tijdens de leerlingenbespreking duidelijk is dat het je gemakkelijk af gaat op de havo en blijkt dat je vwo ook wel aan kan. Maar doe je gymnasium, dan komt er misschien extra werk bij of word je op je eigen manier uitgedaagd.

Zit je op het havo/vwo dan moet er aan het eind van het jaar worden gestemd. Elke docent is er bij en het gaat er dan om of je naar de havo gaat of naar het vwo.

Nu weet je genoeg over de leerlingenbesprekingen en weet je hoe je niet besproken hoeft te worden!IMG_20190410_132305732.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.