Space school

Ian Rempkens en Colin Olbertz uit 5VWO hebben meegedaan aan de wedstrijd countdown to houston. Hierbij krijgen ze een opdracht in het thema van de ruimtevaart. De leerlingen die hier aan meedoen moeten verschillende voorrondes doorlopen voordat ze in de uiteindelijk finale op de UT komen te staan. Hoe Ian en Collin dit vonden en wat de uiteindelijke prijs is lees je in dit artikel.

In aanraking met USS

‘Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in ruimtevaart en de ruimte.’ Vertelt Collin ons. ‘Mijn oma had eens in de krant gelezen dat het hier op school mogelijk was om mee te doen met Space School. Omdat ik dit toen ook al interessant vond, is dit ook één van de redenen geweest dat ik voor deze school heb gekozen.’ Ian vertelt ons dat hij het vorig jaar ook heeft geprobeerd, maar toen is gestopt omdat hij het te druk had. Dat jaar heeft Torben Aalbers gewonnen. ‘Toen dacht ik, dan wil ik het ook! Dit jaar heb ik dat gedaan, en met succes!’

Het traject

Om mee te mogen doen, moesten de leerlingen eerst een motivatiebrief schrijven. Hierop volgde later een sollicitatiegesprek dat grotendeels in het Engels was. De leerlingen die door deze voorrondes heen kwamen, mochten meedoen aan het project. Hier zaten Ian en Collin dus ook tussen. Toen begon het project écht. ‘We kregen veel hulp van meneer Berendsen, dat was heel fijn.’ Vertellen de jongens. Nadat we het project hadden afgerond, kwamen ze bij de schoolfinale. De twee beste deelnemers gingen door naar de finale op de UT. Dit waren Ian en Collin. Voor deze finale moesten ze in het Engels een filmpje maken, een verslag schrijven en een ontwerp van hun satelliet maken. De opdracht luidde namelijk; ontwerp een satelliet. Op de UT hebben alle finalisten, ook van andere scholen, hun idee gepitcht. De jury bij deze finale bestond uit twee eerdere winnaars, experts van ESA en SES en de organisator. De uiteindelijke winnaars van deze finale zijn Ian en Marel van het Reggesteyn in Nijverdal.

Het idee

Ian heeft een ontwerp gemaakt voor een satelliet die afval opruimt. Het idee van Collin was daarin tegen een commercieel ruimtestation.

De prijs

De winnaars gaan als prijs twee weken naar Houston waar ze rondleidingen krijgen bij NASA, lezingen krijgen van astronauten en continu bezig zijn met ruimtevaart. Deze twee weken brengen ze door in een gastgezin in Houston. Aan het project in Houston werken 50 leerlingen uit 25 verschillende landen mee.

Tips

Ian en Collin vertellen ons dat je vooral mee moet doen, je weet niet hoe ver je komt. Collin: ‘Ook al heb ik niet gewonnen, het was een super leuke ervaring, en ik had het voor geen goud willen missen.’ Verder moet je zo origineel mogelijk zijn, doorpakken wanneer je een idee hebt en niet meer twijfelen. Je kan het vanaf de 4eelk jaar proberen, dus als het de eerste keer niet direct lukt, heb je nog genoeg kans, de volgende keer heb je ook weer meer ervaring.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.