Terwijl de examens in volle gang zijn, zijn de eindexamenwerken van tekenen al af! Zeven leerlingen hebben het hele derde kwartiel aan hun stuk mogen werken. En nu worden ze beoordeeld. Eigenlijk zijn de lokalen waar de werken hangen niet voor leerlingen toegankelijk. Wij hebben een kijkje mogen nemen, zodat jullie er toch een paar kunnen zien.

De opdracht

In december kregen de leerlingen hun opdracht al. Tenminste de onderwerpen waaruit ze konden kiezen. Dit waren vage zinnen waarmee je alle kanten op kon. Je hoeft namelijk niet een tekening of schilderij te maken, maar je mocht ook een filmpje of iets anders maken. Daarna kregen ze 1300 minuten om aan hun project te werken. De minuten waren verspreid over zeven weken. In deze tijd moest je naast je eindwerk ook verschillende schetsen maken. Deze moest je ook laten zien als je je creatie inlevert, want het is belangrijk dat je ook je proces laat zien. Het was ook erg leuk om te zien dat er heel veel verschil is tussen de schetsen en het eindwerk. Verder moesten de eindexamenkandidaten ook een bronvermelding gebruiken om te voorkomen dat je plagiaat pleegt.

Beoordeling

De werken worden altijd beoordeeld door de leraar of lerares van de leerling, maar ook door een leraar van een andere school. Dit jaar was dit een leraar uit Soest. ‘Ik vind het beoordelen erg leuk, maar ook altijd spannend. Je wil wel ongeveer op hetzelfde cijfer uitkomen als de ander’, aldus mevrouw Haveman.

De werken zijn dus al beoordeeld, maar mevrouw Haveman mocht niks zeggen over de cijfers. Wij vonden ze in ieder geval heel mooi. En we willen iedereen succes wensen met de rest van de examens!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.