Op onze school zijn heel wat mensen waarvan we eigenlijk niet weten wat ze doen. Daarom gaan wij deze beroepen onderzoeken. We zijn begonnen bij de conciërges, want wij geloven dat deze ondergewaardeerd worden. Om meer over de conciërges te weten te komen, hebben we ze geïnterviewd.

 

De eerste vraag die we ze stelden was wat de baan van een conciërge eigenlijk inhield. Hier konden ze niet echt één antwoord op geven, aangezien het elke dag weer wat anders is dat ze moeten doen. Om toch een bondig antwoord te geven, zeiden ze dat het hun taak is om leerlingen en leraren zonder problemen door hun dag te kunnen laten gaan. Dit kunnen hele verschillende dingen zijn zoals kleine onderhoudsklusjes, het helpen met roosters en het helpen van leraren.

 

Vervolgens hebben we gevraagd wat de grootste misvatting is over hun beroep. Dit waren er toch een aantal. Onder andere dat de conciërges politietje op school moeten spelen maar ook dat ze vaak chagrijnig zijn. Hierover zeiden ze dat ze het heel jammer vinden dat ze niet echt gewaardeerd worden en dat ze alleen opvallen als ze mensen moeten aanspreken op hun gedrag. Op de vraag waarom ze vaak boos kijken moesten ze erg lachen. “Dat is gewoon ons gezicht” aldus de conciërges. “Als de leerlingen ook een keer met ons in gesprek zouden gaan zien ze een totaal andere kant.”

 

Ook hebben we gevraagd wat het leukste en het minst leuke is aan het zijn van conciërge. Hierop antwoordden ze dat ze het leukste vinden dat er veel afwisseling is, waardoor geen dag hetzelfde is. Verder vinden ze de omgang natuurlijk ook erg leuk. Minder leuke dingen zijn dat ze erg veel werk verrichten maar dat de leerlingen dit niet opmerken en erg negatief zijn. Ook het beeld van het politie spelen vinden ze niet leuk. Bedenk maar eens hoe de school eruit zou zien zonder conciërges die ons aanspreken op troep die wij toch echt wel maken 🙂

 

Als laatste hebben we gevraagd of de conciërges zelf nog toevoegingen hadden. Toen kregen we te horen dat de conciërges er ook zijn om te luisteren naar onze verhalen of problemen met bijvoorbeeld leraren. Want ook de conciërges zijn vertrouwenspersonen en kunnen je proberen te helpen met je problemen. Maar ze kunnen ook gewoon luisteren als je even iets kwijt wilt.

 

Wij zijn toch heel wat nieuwe dingen te weten gekomen over onze conciërges, en hebben grote waardering voor het werk dat ze verrichten. We hopen ook dat iedereen nu wat positiever wordt over deze superhelden. De school zou immers niet hetzelfde zijn zonder onze conciërges.

77F53A4A-FE57-40DC-97EC-1E0FC754E7F8