Eindwerk van het Technasium

Door: Rick Arentsen

Om erachter te komen wat de Meesterproef van het Technasium inhoudt, heeft BruggertSnuggert meneer Berendsen geïnterviewd. Vanwege het Corona-Virus dit keer via FaceTime.

Meneer Berendsen is docent Technasium en daarnaast, samen met meneer Roetenberg, een van de coördinatoren van het Technasium. Dat noemt men een Technator. Meneer Berendsen is al vanaf het begin betrokken geweest bij het Technasium op Bonhoeffer College Bruggertstraat: “Het Technasium bestaat landelijk 16 jaar dit jaar. Bij ons op school is het 15 jaar, wij zijn een jaar later begonnen.”

“Een Meesterproef”, vertelt meneer Berendsen, “is het eindwerk van de Technasium-leerlingen.”“Leerlingen kunnen vanaf de brugklas Technasium volgen. Eventueel kunnen ze vanaf de vierde klas Technasium kiezen als examenvak en in het examenjaar werken de leerlingen het hele jaar lang aan één project en dat heet de Meesterproef.”

Hoeveel leerlingen doen dit jaar de Meesterproef?

Dit jaar zijn er 25 leerlingen die de Meesterproef doen. “Dat wisselt heel erg van jaar tot jaar,” legt meneer Berendsen uit, “want dit jaar had ik 7 groepjes van havo en vwo samen en vorig jaar had ik 15 groepjes.”

Gaat de Meesterproef individueel of in groepjes?

Meneer Berendsen: “In principe in groepjes en heel uitzonderlijk een keer individueel. Meestal is het gewoon in groepjes van drie mensen, soms vier, soms twee, maar ongeveer drie mensen per groepje.”

Hoe komt een Meesterproef tot stand?

“Daar moeten de leerlingen best wel wat voor doen!”, vertelt meneer Berendsen.

De leerlingen beginnen meestal al voor de zomervakantie, in de voorexamenklas, dus 4 havo of 5 vwo. “Dan gaan de leerlingen eerst kijken wat willen ze graag en wat kunnen ze. Ze gaan zichzelf eigenlijk in kaart brengen: wat voor ervaring neem je mee als Technasiumleerling en waar liggen mijn interesses.” Vanuit die documenten gaan de docenten teams maken. De teams die daaruit ontstaan gaan dan vervolgens kijken wat voor soort opdracht ze zouden willen doen en wat voor bedrijf daarbij zou passen.

Meneer Berendsen vervolgt: “Dan gaan de leerlingen het liefst al voor de zomervakantie bedrijven benaderen om te kijken of die bedrijven opdrachtgever zouden willen zijn. Dat is eigenlijk de aanloop en vervolgens gaan ze de opdracht schrijven samen met het bedrijf. De opdracht die ze samen maken, gaan ze dan uiteindelijk de rest van het jaar uitwerken.”

Maar heeft u dan van alle onderwerpen verstand en hoe begeleidt u de leerlingen daarin?

“Ik heb natuurlijk natuurkunde gestudeerd, dus van die onderwerpen heb ik verstand. Maar er zijn ook onderwerpen, zoals de medische, waar ik echt bijna geen verstand van heb. En dit jaar hadden we een meesterproef die ging over voeding en daar heb ik echt nul verstand van. Maar op zich geeft dat niet, want dat is mijn rol ook niet. Ik hoef niet overal verstand van te hebben.”

Eigenlijk zitten er twee kanten aan de begeleiding en dat vindt meneer Berendsen wel leuk. De leerlingen hebben hun opdrachtgever en daarnaast een expertbegeleider – voor de Havisten is dat meestal iemand van Saxion die in dat vakgebied expert is en voor de VWO- leerlingen is dat vaak iemand van de universiteit, een masterstudent of een docent daar – dus die hebben de inhoudelijke expertise. De rol van meneer Berendsen is vooral om te kijken hoe het proces gaat, hoe de leerlingen met elkaar aan het werken zijn, worden afspraken nagekomen en hoe het zit met de planning en dat soort dingen.

Meneer Berendsen: “Wat ik heel leuk vind, is dat ik gewoon domme vragen kan stellen. Dat is denk ik ook nuttig. Die leerlingen bijten zich helemaal vast in hun onderwerp en dan komen ze heel erg in tunneltjes terecht en soms is het handig om even een domme vraag te stellen.”

Wat is de leukste Meesterproef die u zich kunt herinneren?

“Er zijn heel veel leuke Meesterproeven geweest moet ik eerlijk zeggen. Wat ik heel gaaf vond, was de eerste 10 die ik heb gegeven! Er komen zelden tienen uit de Meesterproef, maar ik heb 2 tienen gegeven en de eerste die hadden een rover, een karretje dat op de Jupitermaan Europa zou moeten landen, hadden ze bedacht. Maar dat hadden ze op zo’n geweldige manier uitgewerkt en zo gedetailleerd, dat was echt supergaaf! En ik heb denk ik 2 jaar terug een Meesterproef gehad, dat was een eenling, dat was een uitzondering, die had in zijn eentje een opdracht gemaakt voor een deurenbedrijf in Haaksbergen. Dat ging om een speciale tafel, want de deuren moeten tijdens de bewerking worden gekanteld en zo, maar die had dat ook supergaaf uitgewerkt, terwijl hij ook nog in zijn eentje werkte.”

Meneer Berendsen vindt heel veel andere opdrachten ook gewoon heel gaaf, het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Dit jaar was er een hele mooie Meesterproef om de smaak van sojamelk te verbeteren, een heel ander onderwerp bij een opdrachtgever hier in de buurt. Meneer Berendsen is er voorlopig dus nog niet op uitgekeken: “Het zijn echt hele gave dingen. Ik leer ontzettend veel erbij door met die Meesterproeven bezig te zijn!”

https://www.wur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/Wageningen-Youth-Institute/Terugblik-Wageningen-Youth-Institute/Chantel-Hoeve-van-het-Ir-Lely-Lyceum-in-Amsterdam-wint-Wageningen-Youth-Institute-2020.htm