Welkom bij het BSN Live Corona Blog! Hier zie je de laatste updates over corona.

{08-06 Voorbereidingen op 2 juni

Het is bijna zover de school gaat weer open, nou ja half. We hebben al heel wat mailtjes ontvangen met allemaal maatregelen die er voor zorgen dat alles veilig verloopt. Maar wij waren ook benieuwd wat er allemaal voor voorzorgsmaatregelen al in school zijn getroffen. Daarom hebben we mevrouw Otter hierover geïnterviewd.

We waren blij om te horen dat alles goed met mevrouw Otter gaat, wel miste ze alle leerlingen heel erg. Tijdens deze coronatijd zijn er wel wat leerlingen op school geweest i.v.m. ouders die vitale beroepen hebben. “Ik was heel blij als ik een verdwaalde leerling door school zag lopen” aldus mevrouw Otter. Maar het was erg stil op school.

Toch hebben de conciërges niet stil gezeten. In de eerste weken hebben ze vooral de school opgeruimd en opgeknapt. En nu zijn ze natuurlijk bezig met de voorbereidingen op 2 juni. Het was ook voor hun vervelend dat er zoveel onduidelijkheid was over de opening van de scholen. Pas sinds 2 weken kunnen ze daardoor pas echt met een plan en een deadline aan het werk.

Maar wat is er dan gebeurd ter voorbereiding? We moeten voortaan routes lopen zodat er éénrichtingsverkeer ontstaat .Inmiddels heeft iedereen de plattegrond al gekregen. Ben je nou bang dat je verkeerd gaat lopen? Geen zorgen er zijn stickers met pijlen opgehangen. Het is waarschijnlijk al wel opgevallen dat je soms moet omlopen om ergens te komen, maar dit is echt voor je eigen veiligheid en die van een ander.  Ook zijn er disinfectiezuilen en disinfectietafels geplaats langs de routes. Je moet in deze tijden je handen natuurlijk extra schoon houden. Aan het eind van het interview vertelde mevrouw Otter ons dat ze het heel goed vond van  premier Rutte dat hij ook alle jongeren opriep om mee te denken. Daarom wil ze ook graag horen of jij tips en tricks hebt om onze schoolervaring in deze tijden te verbeteren. Wij zijn heel blij dat de school weer opengaat! Wat vind jij? Laat het weten via de pol.

plattegrond
}
{21-04 – Interview met mevrouw Berkien

Vandaag hebben we het geluk gehad dat we mevrouw Berkien mochten interviewen. Wij waren namelijk erg benieuwd of zij ons iets meer kon vertellen over de huidige toestand. Lees verder als je meer te weten wil komen over het doorzetten van online lessen, een verkort rooster en het schuiven van lessen.

Onze eerste vraag was natuurlijk ‘hoe gaat het?’ Hierop antwoordde ze gelukkig dat alles goed met haar gaat. Ze moet wel erg wennen en mist de leerlingen. Al helemaal omdat ze zelf ook geen les geeft. Ook de lege school voelt raar aan. Verder is ze super trots op haar collega’s. ‘We zijn niet de meest technische school maar iedereen heeft zichzelf meteen in het diepe gegooid. Hoewel niet alles vlekkeloos verloopt is het toch iedereen gelukt om volwaardige online lessen te geven.

Haar eigen functie is ook anders. Normaal zou ze al druk bezig zijn met het voorbereiden van het volgende schooljaar. Maar door de omstandigheden moeten er nu allerlei zaken worden geregeld voor dit jaar. Onze vraag was daarop dan ook meteen of er al wat duidelijk was over de zomervakantie, aangezien er veel geruchten rondgaan dat deze wordt ingekort. Helaas kon onze directrice daar nog niet zoveel over zeggen. Wel maakte ze ons duidelijk dat ze er alles aan zal doen om dat te voorkomen. Het is allemaal erg intensief en dan is het niet nodig om ook nog de vakantie in te korten. Ook wordt er vanaf nu niet meer met lessen geschoven i.v.m. vrije dagen. Anders komt er alleen maar meer druk op te staan.

Mevrouw vertelde dus dat ze het jammer vond dat ze weinig contact heeft met leerlingen. Om toch feedback te krijgen en te horen hoe alles gaat, heeft ze veel contact met de leerlingen- en ouderraad. Heb jij nog iets wat er moet veranderen of verbeteren? Laat het dan weten. Dit kan via de leerlingenraad maar ook via ons!

}
 
{20-04 – Gaan de scholen weer open?

Dat is de vraag die morgen door het kabinet zal worden beantwoord. Als je het nieuws kijkt is je vast niet onopgemerkt gebleven dat er veel verschillende meningen over deze vraag zijn. Hieronder een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

Andere landen

Op dit moment zijn er veel landen die bezig zijn met het versoepelen van hun lockdowns. Zo gaan de examenleerlingen in Duitsland weer naar school en mogen de kinderen in Noorwegen weer naar de kinderopvang. Ook in Denemarken zijn de scholen weer open, echter alleen voor de jongere kinderen. Wel gelden hier strikte voorwaarden. Daarnaast worden er in veel landen ook maatregelen zoals het bezoek aan een kapper en aan ouderen in verpleeghuizen weer toegestaan. Nu wij in Nederland de piek hebben gehad is het de vraag of ook wij zullen volgen.

Rol van verspreiding

Zoals het er nu naar uitziet spelen middelbare scholieren een grotere rol in de verspreiding dan bassischoolleerlingen. Daardoor kan het zijn dat er voor gekozen wordt om alleen de basisscholen te openen.

Protest van de leraren

Veel leraren protesteren niet alleen om de mogelijke risico’s die het openen van de scholen met zich meebrengt. Maar ook om de praktische haalbaarheid. Want zeg nou eerlijk, anderhalve meter afstand houden in ons schoolgebouw, wordt erg lastig. Daarnaast zijn er ook veel ouders die bang zijn voor de risico’s. Want hoe groot de kans op verspreiding door leerlingen is, is niet precies bekend. Ook de vakbond van leraren protesteert tegen het openen van de scholen. Echter zijn er ook leraren die wel voor het openen van de scholen zijn.

RIVM

Ook het RIVM geeft aan dat we moeten oppassen dat we de lockdown niet te snel versoepelen. Zij geven aan dat de scholen alleen open kunnen onder hele strikte voorwaarden. De opties hierbij zijn alleen het openen van de basisscholen of eerst te oefenen in één regio.

Uiteindelijk is het aan de regering om te beslissen of de scholen opengaan. Maar op dit moment lijkt het meest voor de hand liggende besluit dat onze school niet meer opengaat voor de zomervakantie.

Mijn mening is dan ook dat het verstandiger is om de scholen te sluiten tot de zomervakantie of om naar school te gaan in shiften. 

}