Ervaringen van docenten met digitaal lesgeven

In de afgelopen periode moesten de docenten vanwege de Corona-crisis plotseling omschakelen van klassikaal lesgeven naar digitaal lesgeven. De redactie van BruggertSnuggert is benieuwd hoe ze dat ervaren hebben en hoe ze er mee omgaan. Dit keer interviewen we mevrouw Brunink, docente Duits, via Teams.

Door: Rick Arentsen

Hoe bereidt u de lessen voor?
Mevrouw Brunink antwoordt: “Ik bereid mijn lessen eigenlijk bijna niet anders voor dan anders. Normaal als we op school zitten dan bereid ik de lessen ook gewoon goed voor, met een PowerPoint en met de planners op Its Learning, dat soort dingen. Alleen een stukje extra dat er nu bij is gekomen, is de planner en het lesmateriaal ook op Teams. Ik probeer het ook echt nog duidelijker te maken dan wanneer we wel naar school gaan, dus echt dat constant de bladzijdes erbij staan en dat soorten dingen wel.”
Mevrouw Brunink maakt nu van alles wat ze uitlegt ook nog een filmpje. Dat is wel extra en het is even wat werk, maar ze gelooft wel dat leerlingen het kijken en er iets aan hebben.

Is het makkelijk om rustig vanuit huis les te geven?
“Ja, voor mij is het op zich wel makkelijk lesgeven, of rustig lesgeven,” vertelt mevrouw Brunink. “Ik woon een beetje samen met mijn vriend, maar die is natuurlijk ook aan het werken, dus ja ik ben over het algemeen gewoon alleen, ik heb geen kinderen of zo, geen huisdieren, helemaal niks, dus ik kan prima rustig lesgeven.”

De wifi van mevrouw Brunink doet het eigenlijk altijd wel goed en dat moet ook wel als je digitaal les wilt geven. Alleen maandagochtend was de wifi even weggevallen, maar dat was pas voor de allereerst keer en dat was gelukkig niet eens tijdens een les. “Anders zou ik wel een beetje in paniek raken, denk ik. Maar goed, de wifi doet het.”

Hoe ervaart u het dat u gewoon tegen een zwart scherm praat?
Mevrouw Brunink legt uit: “Ja, dat vind ik soms wel een beetje gek, want dat had ik vanmorgen ook nog even kort. Dan vraag je aan de klas, zijn er nog vragen, en dan is het gewoon helemaal stil en dat vind ik heel gek en dan heb ik liever nog dat er 3, 4, 5 leerlingen tegelijkertijd beginnen te praten dan dat het helemaal stil is. Vanmorgen had ik dus wel even de gedachte dat ik gewoon tegen mijn computer zit te praten.” Volgens mevrouw Brunink zitten er zowel voor- als nadelen aan. Van de ene kant is het soms heel erg rustig en kan ze lekker met de les doorgaan en ze heeft het idee dat ze ook echt een uur de tijd heeft. Maar soms vindt ze het ook wel een beetje saai en mist ze het om de leerlingen te zien.

2214

Hoe gedragen de leerlingen zich, in de lessen en met het huiswerk?
“Goed, ik heb de eerste 2 weken natuurlijk die regels voor tijdens de digitale lessen nog steeds benoemd,” reageert mevrouw Brunink. “Daarna heb ik dat niet meer gedaan, omdat het eigenlijk wel goed ging. Je moet natuurlijk als je een vergadering hebt in Teams ervoor zorgen dat niemand anders kan presenteren. Dat zijn allemaal functies die je aan kunt zetten. Ik vind eigenlijk wel dat mijn klassen het aardig doen en ook qua huiswerk en zelfs met extra opdrachten of extra uitleg. Ja, ik vind dat eigenlijk wel heel veel goed gaat.”
Op het huiswerk maken heeft mevrouw Brunink geen controle, maar ze vertrouwt erop dat de leerlingen dat wel doen. Als iemand één keer zijn huiswerk vergeet, zou mevrouw Brunink die leerling daarop aanspreken of misschien een berichtje sturen. Als het vaker is, wordt er aan de bel getrokken en wordt de mentor ingelicht. Als het nog vaker is dan wordt er ook gewoon even naar huis gebeld, maar die stap heeft ze nog niet hoeven zetten. Het zijn ook de stapjes die normaal worden gezet op school.

Wat mevrouw Brunink met het huiswerk probeert te doen, is bijvoorbeeld dat je vorige week wat uitgelegd had gekregen en dat moest leren, dan begint mevrouw Brunink de volgende les met even een korte terugblik met wat vragen en dan kan ze snel checken of het ook echt is geleerd. Mevrouw Brunink vervolgt: “Ik kan nu niet in boeken kijken, dus dat is toch een stukje wederzijds vertrouwen. Ik vertel ook iedere les dat de leerlingen het moeten nakijken en ik denk dat dat bij de meesten wel binnenkomt. Tuurlijk zullen er leerlingen zijn die het niet nakijken, maar die hebben zichzelf ermee.”

Wat vindt u van de online lesmethode, is dat niet handiger?
Mevrouw Brunink legt uit: “Ja en nee, ik heb natuurlijk aan het begin van het jaar de online lesmethode geïntroduceerd en toen heb ik ook gezegd als je daarmee wil werken dan kan dat. Van mijn bijna 300 leerlingen denk ik dat dat er 5 uiteindelijk zijn gaan doen, dat zijn er heel weinig. Ik ben liever vanuit het boek bezig, dat ik ook in de klas kan rondlopen. Dat zal volgend jaar anders zijn met ‘bring your own device’. Toen de hele coronacrisis begon, had ik echt zoiets van hoe gaan we nu te werk en ik heb er gewoon heel bewust voor gekozen om gewoon op mijn oude manier te blijven doorwerken.” Volgend jaar is mevrouw Brunink wel van plan om meer met de online lesmethode te werken en dan heb je een boek èn een laptop op tafel.

Wat is voor u uiteindelijk het belangrijkste verschil tussen normaal lesgeven en digitale lessen?
Mevrouw Brunink vertelt: “Het contact met de leerlingen! Ik mis het echt dat ik de leerlingen niet zie. Gewoon het binnenkomen, even een praatje, even een grapje dat soort dingen en natuurlijk ook gewoon de lessen voor het bord staan uitleggen. Ik word ook echt heel moe van de hele dag zitten, ik ben liever in beweging.”