Home sweet…. School?

‘’Oké, bedankt. Tot morgen!’’ Ik hang op, doe mijn koptelefoon af en slaak een zucht. Dat was de laatste videoles van vandaag. Het voelt raar om niet meer naar  school te gaan en alleen je klasgenoten en leraren te spreken via zo’n beeldscherm. Maar helaas zit er niks anders op, want het is immers geen vakantie.  Dat is wat iedereen mijn continue verteld. Van de schoolleiding tot aan mijn eigen ouders aan toe. Ik snap het ook wel, want we kunnen immers niet allemaal blijven zitten. Maar of het allemaal zo leuk is, dat spreekt voor zich.  

Ten eerste is het erg knap dat alle leraren het werken met Teams zo snel hebben opgepakt en zo flexibel zijn geweest. Dus daar heb ik zeker respect voor. Maar daarnaast brengt het werken met Teams ook nadelen met zich mee.  

Want ik merkte nadat alle chaos voorbij was, dat er aantal punten zijn die nog niet zo lekker lopen. Of deze allemaal aangepast kunnen dat is de vraag. Want ik denk bijvoorbeeld dat de kortere spanningsboog waar ik op dit moment last van heb, niet echt verholpen kan worden. Wel denk ik dat leraren daar rekening mee zouden kunnen houden. Door bijvoorbeeld alleen uitleg te geven en het bespreken van de opdrachten op een ander moment te doen. Zodat lessen niet langer duren dan 20 à 30 minuten. Ook merk ik dat sommige leraren proberen hun normale manier van lesgeven door te voeren. Maar zeg nou zelf een filmpje kijken waarbij het geluid 20 seconden voorloopt op het beeld, dat werkt niet echt. Dus ik zou zeggen bij een nieuwe manier van lesgeven hoort ook een nieuw lesprogramma. Waar vooral de nodige uitleg wordt gegeven.  

Wel merk ik dat het volgen van de lessen via Teams best fijn is, omdat je zelf je dag in kunt vullen hoe en wanneer je huiswerk kunt maken. Daarnaast heb je, als je geen les hebt van een uur, genoeg tijd om het huiswerk te maken. Dus deze zelfstandigheid vind ik op zich best wel fijn.   

Een ander ding zijn de deadlines. Ik snap dat leraren een overzicht willen van het huiswerk dat we maken. Maar moeten deze deadlines nou per se allemaal op verschillende tijden? Want daardoor raak ik het overzicht helemaal kwijt. Ik heb nu ook al een paar keer gehad dat er voor die zelfde dag een deadline opgegeven werd. Dat werkt nu ook niet echt bepaald. Dus als een leraar een deadline wil stellen doe het dan gewoon voor het eind van die dag en niet in de ochtend of op het midden van de dag. Want vaak zijn er dan ook gewoon lessen. Waardoor je totaal vergeet om het in te leveren.  

Er is denk ik één ding dat wij allemaal als een groot nadeel ervaren en dat is dat we nu niet met onze vrienden in de klas zitten. Maar allemaal alleen op ons zolderkamertje. Dat is dan ook gelijk een voordeel van teams, omdat je zo toch contact met elkaar kunt houden. Door bijvoorbeeld te videobellen.