Eindexamen in coronatijd

Dit jaar zijn er natuurlijk heel veel dingen anders. Zo ook de eindexamens. Op 24 maart vertelde minister van onderwijs Arie Slob dat de centrale examens niet meer door zouden gaan. Onder andere Bram Oort (5H), Lily Rijnberg (5H), Torben Aalbers (6V) en Marloes van Alstede (6V) kregen hiermee te maken. 

Alleen Bram had het een klein beetje aan zien komen, de andere leerlingen niet. ‘Ik dacht lang dat deze zou worden doorgeschoven, naar bijvoorbeeld de zomervakantie.’ Het missen van de examens en alles eromheen heeft volgens de leerlingen twee kanten. Het scheelt heel veel werk natuurlijk, maar de reizen, gala’s en andere leuke activiteiten gaan ook niet door, dus dat is wel erg zuur. Marloes heeft al havo gedaan en Bram gaat na de havo nog vwo doen, zij hebben dus wel de examenervaring die Torben en Lily missen. Torben: ‘Het voelt niet alsof we deze zes jaar echt hebben afgesloten. Je werkt immers wel voor zo lange tijd naar de examens toe.’ 

De leerlingen werden tussen 10 en half 12 gebeld door hun mentoren. Daarna hebben ze het gevierd met het gezin en een kleine groep vrienden. ‘Het liefst hadden we natuurlijk met onze hele vriendengroep een mooi feest gegeven, maar ik heb nog steeds wel een hele mooie dag gehad.’ Aldus Lily. Ook via sociale media en kaartjes hebben veel mensen die anders langs waren gekomen iets van zich laten horen. 

De leerlingen hebben als vervanging van de gala’s en andere activiteiten een jaarboek gemaakt. Een paar leerlingen van zowel de havo als het vwo zijn hier druk mee bezig geweest. Er staan stukjes in van docenten, foto’s en natuurlijke de bekende jaarboek quotes. Lily en Torben zitten in de organisatie en vertellen dat het veel werk is, maar ook erg leuk is om te zien. ‘Het jaarboek is bijna een diploma-uitreiking in boekvorm.’ Ook de andere leerlingen zijn erg enthousiast. Marloes: ‘Ik vind het echt een superleuk idee! In Amerikaanse films zie je heel vaak zo’n jaarboek dat je voor altijd kan bewaren. Alleen om het bedenken van de quotes hebben we al superveel lol gehad.’ 

De leerlingen zijn vooral teleurgesteld dat de examenreizen niet doorgaan. Zo vertelt Bram: ‘Ik zou met een aantal vrienden op examenreis gaan naar Texel. Helaas is dat niet doorgegaan…’ Torben en zijn vrienden zouden naar de omgeving van Alicante in Spanje gaan, en Marloes had een reis naar Albufeira (Portugal) met vriendinnen gepland staan. Voor Lily wordt ook het Cambridge Advanced Engels examen opgeschoven, wat natuurlijk ook ontzettend balen is. Vooral omdat de hele studie van Lily Engelstalig is. 

Volgend jaar gaat Torben Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeren in Delft. Marloes gaat Personeelswetenschappen studeren in Tilburg. Lily gaat na de vakantie beginnen aan het Saxion met de opleiding HBO International Business. Bram blijft nog twee jaar bij ons op school om het vwo te doen. Veel succes allemaal!