– Interview met meneer Nijhof –

Laptops hebben tijdens de coronaperiode voor de zomervakantie hun dienst wel bewezen. Via je laptop kon je thuis lessen volgen en verslagen en opdrachten maken. Vanaf dit schooljaar kun je ook op school met je laptop werken; dat wordt aangeduid met ‘Bring Your Own Device’. Je kunt ervoor kiezen om de laptop via school te kopen of te huren, of je kunt natuurlijk je eigen laptop gebruiken. Meneer Nijhof is ICT-er en heeft dus verstand van laptops en BruggertSnuggert sprak met hem over wat hij van het gebruik van laptops vindt.

 

Door: Rick Arentsen

Waarom is ervoor gekozen om op school gebruik te gaan maken van laptops?
Meneer Nijhof antwoordt: “Omdat heel veel methodes toch meer en meer digitaal beschikbaar zijn. En je moet wel, want als je nu gaat kijken naar HBO of universitair onderwijs dan heb je bijna niet eens meer boeken. Alles gebeurt daar al digitaal, dus je moet als school ook een beetje met je tijd mee gaan.”

Wat zijn de voor- en nadelen?
Meneer Nijhof begint met een nadeel: “Het kan voor behoorlijk wat afleiding zorgen, omdat je ook je Facebook en Instagram en alles voor je kunt hebben wat natuurlijk niet de bedoeling is.” Daar staan meer voordelen tegenover, vindt meneer Nijhof: “Je kan direct tijdens de lessen aan je huiswerk beginnen. Je kunt ook direct dingetjes opzoeken, op YouTube of in een methode. Je kunt aan je werkstukken gaan werken. Je kunt met Teams alvast overleggen met andere docenten. Je kunt makkelijk samenwerken. Je hebt altijd al je schoolbestanden en je boeken bij je.”

Waarom is het nog niet verplicht om een laptop mee te nemen? En gaat het misschien nog verplicht worden?
Dit is volgens meneer Nijhof wel logisch omdat een laptop natuurlijk een hele hoop geld kost, dus om dat van de ene op de andere dag te gaan verplichten is een beetje te snel. “Het zou misschien wel op termijn kunnen, maar dan is dat nog niet volgend jaar, maar misschien over een aantal jaren wel.” Voorlopig blijven alle docenten nog grotendeels uit het boek lesgeven, dat zal ook wel moeten want nog niet alle leerlingen hebben een laptop.

 

Maakt het veel uit welke laptop je gebruikt?
“Nee, op zich niet,” legt meneer Nijhof uit, “het liefst wel een Windows-laptop of een Apple, omdat je daarmee de volledige functionaliteit hebt. Een Chromebook kan ook wel, alleen dan zit je constant in de Cloud te werken wat niet handig is. Net zoals dat de apps die je dan online hebt niet de functies hebben die Word wel heeft.”

 

Zijn er dan nog speciale apps of programma’s die gebruikt gaan worden op de laptops of gaat het gewoon via het internet?
Meneer Nijhof: “Bijna alles gaat via het internet, omdat je daar via Somtoday bij al je leermiddelen kunt komen. Met Office365 werk je ook veel. Dat kun je gewoon installeren omdat je daar via school een abonnement op hebt en met Office365 ziet alles er toch net iets mooier en net iets beter uit. En dat geldt ook voor het Technasium als je gaat programmeren met Arduino of met Sketchup bezig gaat, dan kun je dat ook rechtstreeks op je laptop doen.”

 

De school wordt dus moderner door BYOD, zijn er nog meer plannen voor de toekomst?
Meneer Nijhof merkt op: “Ja, vast wel. We zijn nu nog bezig met een pilot voor het uitrollen van de laptops en daar zijn we net mee begonnen. Docenten moeten er eerst aan wennen, net zoals dat de leerlingen eraan moeten wennen. Ergens rond kerst gaan we pas evalueren. Dan gaan we kijken welke klassen maken er nu gebruik van, en dan zal er vast nog wel meer uitgerold worden. Maar wel in hele kleine stapjes, vooral in kleine stapjes.”

 

 

Er zitten dus best veel voordelen aan het gebruik van laptops op school, maar het duurt nog wel even voordat iedereen er een heeft en op school mee werkt. Met Bring Your Own Device zet de Bruggertstraat weer een stapje naar het onderwijs van de toekomst.