Afgelopen woensdag 30 juni heeft de 5 vwo klas van mevrouw Berendsen een mooie voorstelling van Warenar opgevoerd!  

Een onderdeel van het vak Nederlands is literatuurgeschiedenis. En in plaats van het lezen van lange en oude boeken had mevrouw Berendsen een creatieve invulling bedacht voor haar klas: het opvoeren van een toneelstuk uit de Middeleeuwen!  

Het opgevoerde stuk is uiteindelijk Warenar van P.C.Hooft en Samuel Coster uit 1617 geworden. Warenar bestaat uit vijf bedrijven en vertelt het verhaal van Warenar. Hij vindt namelijk een pot met goud van zijn grootvader en raakt geobsedeerd door de angst dat zijn pot gestolen wordt. Hij raakt achterdochtig van iedereen die in zijn buurt komt. Zijn dochter Claartje is zwanger, zonder dat Warenar dit weet, van Ritsert. Dit terwijl de oom van Ritsert, Rijckert, met Claartje wil trouwen. Warenar ziet dit aanzoek als een poging om zijn goud te stelen en begint zich steeds raarder en daardoor opvallender te gedragen. Uiteindelijk is zijn knecht, Lecker, die door gokken in de schulden zit, degene die de pot met goud probeert te stelen. Gelukkig redt Ritstert het goud voor Warenar, waardoor Warenar tot inkeer komt en het goud schenkt aan zijn dochter, die dan trouwt met Ritstert.  

De voorstelling is een echte teamprestatie waar iedere leerling wat voor heeft kunnen doen en waar iedereen erg trots op mag zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.